УВАГА! ЯЩУР!!!
УВАГА! ЯЩУР!!!
Ящур - це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю.
Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) як країни вільної від вакцинації.
Особливістю епізоотій ящуру є швидкість ії поширення і охоплення великої території через виділення великої кількості вірусу хворими тваринами і значну стійкість його в зовнішньому середовищі.
Характерні ознаки :
-
Висока температура 40,5-41,5;
-
Відмова від корму;
-
Поява на слизовій оболонці ротової порожнини, язику, крилах носа, шкірі та сосках вимені, міжратецевій щілині, на пятачку у свиней пухирців (афт), наповнених спочатку прозорою а потім мутною рідиною, де накопичується вірус ящуру;
-
Також з’являється слиновиділення, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
На початку 2025 року ящур був зареєстрований в Угорщині, Словаччині та Німеччині. Держпродспоживслужба у відповідь на спалах швидко запровадила заходи, щоб не допустити занесення хвороби на територію України. Це заборона на ввезення живих тварин, які сприйнятливі до вірусу та продукції від них, крім того заборона ввезення репродуктивного матеріалу.
Всі заходи спрямовані на те, щоб не допустити занесення захворювання.
Крім того що заборонено ввезення сприйнятливих тварин, продуктів та сировини від них, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилено контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
На кордоні передбачено посилення на державному кордоні, зокрема:
-
забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки;
-
проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску;
-
забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі в ручній поклажі та багажі громадян.
Наразі – кожен повинен посилити увагу.
Особливо зараз у весняний період, так як сприятливими умовами для збереження та поширення вірусу в навколишньому середовищі є низька температура та підвищена вологість.
Передача та поширення
Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до прояви клінічних ознак хвороби.
Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:
-
інфіковані тварини
-
заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин;
-
заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;
-
забруднений одяг, взуття або обладнання;
-
інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;
-
інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).
Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
Наразі в Україні заборонено використання вакцин проти ящуру та застосування гіперімунних сироваток проти ящуру.
Рішення про здійснення екстреної вакцинації може ухвалюватись ДНПК при Кабінеті Міністрів України але за певних умов.
Ящур – небезпечне захворювання, яке передається не тільки контактним шляхом, але й, зокрема, на транспорті, взутті та одязі.
Держпродспоживслужба звертає увагу громадян, які повертаються в Україну з країн, де були зафіксовані випадки ящуру (Угорщина, Словаччина, Німеччина), на необхідність бути пильними та вживати таких заходів:
-
дезінфікуйте взуття;
-
не везіть з собою м’ясні та молочні продукти;
-
не контактуйте зі свійськими тваринами не менше, ніж 3 доби після повернення.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити Держпродспоживслужбу чи державну лікарню ветеринарної медицини в районі.
Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області