A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

  ВИМОГИ ЩОДО САНАЦІЇ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЇ ШАХТНИХ КОЛОДЯЗІВ

Дата: 29.02.2024 14:36
Кількість переглядів: 19

Без имени.jpg

   ВИМОГИ ЩОДО САНАЦІЇ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЇ ШАХТНИХ КОЛОДЯЗІВ

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області нагадує про вимоги щодо санації (очищення та знезараження) шахтних колодязів, особливо індивідуальних, яка суттєво поліпшує якість води. Профілактична санація колодязів, за відсутності епідпоказів повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а також з метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів колодязної води, весною та восени необхідно проводити профілактичне знезараження питної води.

Проведення санації шахтних колодязів допускається, як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів, при умові дотримання техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

З метою дезінфекції питної води та споруд застосовуються дезінфекційні засоби дозволені Міністерством охорони здоров’я України, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, наприклад: «Акватабс», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», Бланідас 300 , а також можна застосовувати хлорне вапно, гіпохлорит кальцію і інші.

Санацію розпочинають з дезінфекції підводної частини колодязя об’ємним способом. Для цього визначають об’єм води в колодязі і розраховують необхідну кількість дезінфекційного засобу згідно інструкції. Якщо вода у колодязі холодна (+40C – +60C), кількість хлорвмісного препарату для дезінфекції колодязя об’ємним способом збільшують вдвічі. Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15 – 20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на час, згідно інструкції, максимум до 2-х годин.

Після попередньої дезінфекції (хлорним вапном, гіпохлоритом кальцію) із колодязя повністю відкачують воду насосом чи відрами. Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати можна тільки в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання. Далі проводять чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів. Стінки колодязя чистять механічним способом від забруднень та обростання і у разі необхідності ремонтують. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують.

Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя зрошують з гідропульта 5% розчином хлорного вапна чи 3% розчином кальцію гіпохлориту з розрахунку 0,5 дм3 на 1 м2 площі стінок колодязя. Потім чекають, доки колодязь наповниться водою до звичайного рівня, після чого дезінфікують підводну його частину об’ємним способом із розрахунку 100 - 150 мг активного хлору на 1 л води в колодязі протягом 6 - 8 год. Після закінчення цього часу беруть пробу води із колодязя та перевіряють її на вміст залишкового хлору або перевіряють пробу на запах. Якщо запах хлору відсутній, додають 1/4 чи 1/3 частину від початкової кількості препарату і залишають ще на 3 – 4 год.

Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.

Завдяки новітнім засобам, знезаразити воду в колодязі простіше, Вам більше не доведеться викачувати воду з криниці і чекати кілька днів, щоб почати її використовувати. Ви додаєте дезінфекційний засіб у воду, а вже за добу можете спокійно її пити. Ніякого викачування при застосуванні цих реагентів проводити не потрібно, дотримуючись вимог інструкції обраного засобу.

Дослідження якості води з громадських і індивідуальних колодязів здійснюється акредитованими лабораторіями в галузі дослідження якості питної на договірній основі згідно тарифів, затверджених Постановою КМУ № 662 від 11.05.2006, оскільки вони не належать до об’єктів санепіднагляду (індивідуальні колодязі).

Слід зазначити, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку більше 25 % населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому, при виникненні підозри щодо якості питної води колодязя не тільки у випадках підтоплення а і при щоденному споживанні доцільно провести лабораторний контроль її якості з метою упередження негативного впливу на здоров’я родини та інших людей, які споживають воду з підозрілого колодязя.

При необхідності за послугою санації шахтної колодязя (чистки та дезінфекції) Ви можете звернутися до установ чи приватних підприємців що мають ліцензію на проведення вищевказаних робіт.

 

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродсспоживслужби в Полтавській  області.               Володимир ЛЮТИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь