З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та дотримання діючого законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області і
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та дотримання діючого законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
Оператори ринку, що займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів повинні:
-
бути обов’язково зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів;
-
впровадити на потужностях постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP);
-
забезпечити систему простежуваності (товарно – транспортні накладні) та ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти;
-
здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що пройшли державну реєстрацію;
-
дотримуватись встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів; до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти, проводити їх чищення та дезінфекцію; до постачання води; до пакування та маркування харчових продуктів; під час поводження з харчовими відходами, тощо;
-
контролювати дотримання вимог до гігієни персоналу; проводити навчання персоналу щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів;
-
здійснювати реалізацію харчових продуктів з дотриманням температурних режимів та термінів зберігання;
-
вести результативну боротьбу зі шкідниками та гризунами.
Відповідальність за порушення вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів передбачення статтями 65 та 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат, невиконання визначеного обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур НАССР тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат; порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, тощо
Для отримання консультацій та у разі виникнення запитань звертайтеся до Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: м. Лубни, вул. Лікарняна, 11, тел. (05361) 73737.