A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

ОБЕРЕЖНО! ЛЕПТОСПІРОЗ

Дата: 03.08.2023 14:07
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Лептоспіроз – водна гарячка, лугова, болотна гарячка це гостра інфекційна хвороба, яка  належить до групи особливо небезпечних інфекцій.   Збудником є лептоспіри, які вражають нирки, печінку, судини організму, ЦНС. Лептоспіроз займає одне з перших мість серед хвороб, на які можуть хворіти і  люди, і тварини. Лептоспіри-спіралеподібні рухливі мікроорганізми.Стійкі в зовнішньому середовищі: зберігають життєздатність у природних водоймищах 2-4 тижні,   у вологому грунті 3-9 місяців на харчових продуктах від кількох годин до 30 діб.

Лептоспіри стійкі до низьких температур. Чутливі до висушування, сонячного світла, високих температур. Джерелом лептоспір в природі є багато видів диких і домашніх тварин: щури, миші, велика рогата худоба, свині, собаки, промислові тварини.   Тварини можуть хворіти на лептоспіроз або бути носіями лептоспір. Виділяючись з сечею тварин, лептоспіри потрапляють у воду річок, озер, штучних водойм, грунт, харчові продукти, різні предмети.

Зараження людей відбувається при вживанні контамінованої лептоспірами  води і їжі, при контакті травмованої шкіри і слизових оболонок під час купання, риболовлі, при догляді за хворими тваринами, укусах гризунами, під час роботи з вологими грунтами. Частіше хворіють особи професійних груп- тваринники, ветеринари, фермери, мисливці, рибалки, меліоратори.

Зазвичай захворюваність має сезонний характер- літньо-осінній і під час дощів. Хворі на лептоспіроз для оточуючих не заразні! Інкубаційний період( тобто період від зараження перших проявів хвороби) триває від 4 до 14 днів(частіше 7-9 днів).

Хвороба розпочинається гостро з сильного ознобу, підвищення температури тіла до високих цифр(39-40), з’являється   стійкий головний біль, можливі нудота, блювання, виражена загальна слабкість, ломота в тілі. Провідний симптом- біль в м’язах (міалгії), особливо характерне ураження литкових м’язів, стегон і поперекової ділянки, інколи біль в м’язах настільки інтенсивний, що людина не може самостійно переміщуватись. При важкому перебігу лептоспірозу з 3-5-го дня хвороби з’являється іктеричність склер, потім жовтіє шкіра, різко знижується добова кількість сечі аж до анурії, що свідчить про ураження нирок. Якщо хворому не буде призначена адекватна терапія, то у внутрішніх органах лептоспіри викликають незворотні зміни.

Ускладнення:

  • гостра нирково-печінкова недостатність;
  • ураження серця (міокардит),кровотечі, пневмонії, ураження ЦНС.

Профілактика:

  • Знищення мишей і щурів, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів і питної води.
  • Не купатися у стоячих водоймах (в них частіше бувають лептоспіри).
  • Дотримуватись правил особистої гігієни.
  • Використовувати захисний одяг і взуття під час роботи в заболочених місцевостях і при догляді за хворими тваринами.
  • Щеплення дорослих і дітей з 8 років за епідемічними показниками вакциною.

При перших ознаках хвороби негайно звернутись за медичною допомогою.

 

Лубенське РУ ГУ ДПСС в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь