Щоб свята минули без небажаних наслідків для здоров’я
Щоб свята минули без небажаних наслідків для здоров’я
За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Наближаються Великодні свята. Щоб вихідні минули без небажаних наслідків для здоров’я, зокрема, аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Лубенського районного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендують:
- оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі чи на офіційних ринках;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо безпечності не купувати такі продукти;
- не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів (вказані на упаковці), особливо тих, що швидко псуються;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
- гарячою водою та миючими засобами для посуду слід вимивати робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, водночас потрібно використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв і зберігати їх у холодильнику окремо;
- не варто готувати страви, особливо які швидко псуються, «із запасом», якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігрівати;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід слід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми - обробити окропом.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!