A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

Звіт про роботу старости села Лазірки Прачука Сергія Миколайовича за 2022 рік Новооржицької селищної ради Прачука

Дата: 01.03.2023 13:49
Кількість переглядів: 160

 

Звіт про роботу старости села Лазірки Прачука Сергія Миколайовича за 2022 рік                                                                                    

      Рішенням першої сесії Новооржицької селищної ради Vlll скликання від 02. 12. 2020 року № 10 на території Новооржицької територіальної громади утворено Лазірківський старостинський округ з центром у селі Лазірки Лубенського району Полтавської області.  Визначено, що за адресою:  село Лазірки, вулиця Широка, будинок 25 знаходиться адміністративна будівля Лазірківського старостинського округу,  яка є робочим місцем старости.

      Рішенням цієї ж сесії мене затверджено на посаді старости Лазірківського старостинського округу на строк повноважень Новооржицької селищної ради Vlll скликання та затверджено положення про старосту, яке відповідно до Конституції України, актами Президента та Кабінету Міністрів України,   законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», статутом Новооржицької об’єднаної    територіальної    громади, інших актів законодавства України, визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання, пов’язані з діяльністю старости, та взаємовідносини з Новооржицькою об’єднаною територіальною громадою звітую про роботу за 2022 рік. 

   14 липня 2021рооку прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який став важливим кроком для просування реформи децентралізації.    

    Обовязок старост – представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг. Суть реформи децентралізації полягає в тому, щоб потреби громадян були почуті та вирішені на місцях.

  Частиною 6 статті 54п.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року встановлено, що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним селищній раді.                     

    Два роки моєї роботи на посаді старости Лазірківського старостинського округу пройшов у тісній співпраці з керівництвом, депутатським корпусом селищної ради, керівниками відділів, органами національної поліції військовим комісаріатом, комунальним підприємством, громадськими організаціями, підприємцями, керівниками підприємств, а також волонтерами та активістами Лазірківського старостинського  округу, Гребінківської,  Лубенської  громад  та ТОВ «ЕССIТI Україна».    Станом на 01.01.2023р. на території Лазірківського старостинського округу налічується 1197 господарство (в т.ч. багатоквартирні будинки). Чисельність наявного населення в селі  cкладає 2485 особи разом з ВПО.  З них:  особи  дошкільного віку – 45,  шкільного  віку - 282 ,  працездатні  1302 ,  пенсіонери – 664. станом  на 01.01.2023року :  вибули – 52 особи з них по смерті - 34,  прибули – 40 осіб,  народилося  -  17 дітей.

Соціальний захист населення

На території села проживають:

  • 34 багатодітних сімей,  в яких виховується 165  дітей;
  • 22 сімї   отримують  державну  соціальну  допомогу  малозабезпеченим  сім’ям   з  дітьми;
  • 13  дітей  з  інвалідністю;
  • 6   воїнів  інтернаціоналістів;
  • 12  учасників  ліквідації  аварії  на  ЧАЕС;
  • 8  учасників  АТО;
  • 192  ВПО;
  • 56 військовозобовязаних громадян нашого округу вступили до лав ЗСУ та боронять нашу державу і незалежність від російських окупантів.

         З початку повномасштабного вторгнення  російських окупантів в Україну усі задуми та їх реалізація відійшли на інший план.    Та професійних обов’язків ніхто не відміняв і апарат старостинського округу за розпорядженням голови громади почав працювати в більш відповідальному 24/7 режимі.   За самоорганізації населення,  для безпеки жителів села було створено патрульні та мобільні бригади, які працювали цілодобово та реагували на звернення громадян по виявленню правопорушників і підозрілих осіб для підтримання дисципліни і порядку на території с. Лазірки, а особливо під час комендантських годин.  Проводилась робота з підприємцями про заборону торгівлі спиртними напоями під час військового стану.    Відразу провели роботи з організації цілодобового чергування для забезпечення оповіщення громадян звуковим сигналом повітряної тривоги з встановленням додаткового більш гучного обладнання на даху адмінбудівлі.   

     За активну допомогу у вирішенні даного  питання по захисту населення вдячні  Мотричу Юрію Миколайовичу та Бибику Володимиру Петровичу.  Проводився збір гуманітарної допомоги, дякую всім, хто долучився в ті найтяжчі дні для нашої країни до даного вкрай необхідного заходу.      Організовувалась робота по забезпеченню транспортом, завантаженням зібраної допомоги та підвезення в м. Лубни, чи м. Пирятин до волонтерських центрів де гуманітарна допомога розподілялася та відправлялась на потреби  військовослужбовцям ЗСУ.  Також проводилась робота з громадою села по збору підписів до ЄС про закриття неба над Україною.   На початку масштабних бойових дій Росії  проти України розпочалась вимушена міграція громадян з територій які опинилися під вогнем окупантів.   Наш старостинський округ відгукнувся на заклик держави і підготувався до прийому внутрішньо переміщених осіб.    Для потреб ВПО від жителів нашого села майже цілодобово надходила різного характеру допомога: теплі речі, взуття, дитячий одяг, книги, іграшки, консервація і продукти харчування, різні електричні прилади, ковдри, подушки, засоби особистої гігієни за що я особисто щиро вдячний усім  жителям Лазірківського старостинського округу.    Ми  вкотре підтверджуємо той факт, що українці завжди допомагали і будуть допомагати одне одному.    Водночас  у апарата старостинського округу додалось різних обов’язків: проведено тимчасову реєстрацію та видано 526 довідок внутрішньо переміщеним особам, оформлення документів різного характеру.    Багато разів організовувалось підвезення та роздача  гуманітарної допомоги ВПО, яка надходила від держави та різних благодійних фондів.   Паралельно у забезпеченні життєдіяльності ВПО, сімей з дітьми, одиноких матерів та інших громадян, котрі опинилися в тяжких життєвих обставинах в с. Лазірки, проводилась тісна співпраця старости та нашого волонтера, активіста Олега Вініченка з керівництвом ТОВ «ЕССIТI Україна».   Надіслано п’ять  письмових  звернень від старостату і на всі отримали позитивний відгук про надання гуманітарної допомоги для забезпечення наших громадян та ВПО засобами особистої гігієни в широкому асортименті.       Одним із завдань, відповідно до розпорядження голови Новооржицької  територіальної громади про покладення обов’язків ведення військово облікових документів та виконання розпоряджень четвертого відділу Лубенського РТЦК та СП на старостів, виконував роботу по оповіщенню шляхом подвірного обходу  військовозобов’язаних про їх виклик до РТЦК та СП за адресою Полтавська обл. смт. Оржиця вул. Центральна, 38.    При виконанні мобілізаційних розпоряджень з великою кількістю військовозобов’язаних  виділявся транспорт та організовувався підвіз громадян до місця призначення. Мною особисто  багато разів  у різний час доби здійснювалося підвезення військовозобовязаних  до смт.  Оржиця.

      При виконанні даних обов’язків згідно розпоряджень, що надходили з четвертого відділу РТЦК та СП в електронному вигляді  було оповіщено 447 призовників і військовозобов’язаних,  роздано 43 повістки, складено 254 відповідних акти,  відправлено 58 супровідних листів.   Згідно положення про старосту беру  участь  у чергових та позачергових засіданнях виконавчого комітету селищної ради. Був присутній на всіх пленарних засіданнях    Новооржицької селищної ради, засіданнях постійних  комісій,  приймав участь при розгляді питань  та виконанні рішень Новооржицької селищної ради, її виконавчого комітету, розпоряджень селищного голови, що стосувалися громадян і території Лазірківського старостинського округу та здійснював контроль за їхнім виконанням.   Приймав участь у розгляді 9 звернень громадян щодо вирішення земельних спорів, які стосувались земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян та додержання громадянами правил добросусідства на території старостинського округу.    На пленарних засіданнях виступав перед депутатами по питанню виділення додаткових коштів та повернення до питання облаштування вуличного освітлення по вулицях Медова, П. Комуни, 50-річчя Перемоги в селі Лазірки.   Разом з депутатами піднімали питання на виділення коштів та проведення робіт по облаштуванню укриття на території ЗОШ l-lll cт., котре б відповідало усім нормам військового стану і наші діти мали змогу здобувати знання у очній формі навчання.   За особистого звернення директора Лазірківської ЗОШ  l-lll ст. було проведено кронування зелених насаджень по маршруту слідування шкільного автобуса на вулицях Новоселівська та Довжанська.     За моїм особистим письмовим зверненням до керівництва насіннєвого заводу в особі Бибика В.П. було надано благодійну допомогу для придбання матеріалів та проведено відновлювальний ремонт (зварювальні роботи, фарбування) з елементами підсилення огорожі та встановленням захисної сітки на спортивному майданчику з штучним покриттям розташованого за адресою с. Лазірки, вул. Центральна,1.   За звітний період не допускав на території округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави.    Спільно зі службою у справах дітей виконавчого комітету брав участь у перевірці сімей з складними життєвими обставинами.  Був присутній на засіданнях Оржицького районного суду при розгляді питання позбавлення батьківських прав.                                                                                                                        

     Сприяю  виконанню  на  території  села  Лазірки  програм  соціально-економічного  та культурного розвитку,  затверджених  рішенням  селищної ради.                                        Кожного  робочого дня  з 8:00 год. до 17:00 год.  здійснюю прийом  громадян,  які звертаються з  різними  питаннями, проблемами,  зауваженнями  та пропозиціями,  надаю  рекомендації,  консультації   та  поради.    Прийом  громадян допомагає контролювати  стан  дотримання їхніх  прав  і законних  інтересів  у  різних  сферах;  По  бажанню  громадян здійснюю  виїзд  до адресатів для обговорення та вирішення  питань, проблем та ситуацій  різного характеру на місці.     Усім  громадянам, які  приходять  на прийом,  приділяємо максимум уваги  та надаємо необхідну інформацію,  документи,  адреси,  контактні дані.   Приймаю  від    жителів    громади  заяви, адресовані  посадовим  особам,  органам  селищної ради  та передаю  їх  за  призначенням.    Так протягом звітного  періоду  від жителів  села  було  прийнято 158 заяв різного характеру, з них 144  отримання компенсації на комунальні послуги за розміщення ВПО, 6 на отримання матеріальної допомоги на лікування, перевірено та складено 150 актів обстеження матеріально побутових умов проживання.   Звичайно цей показник є в рази вищий, оскільки переважна більшість питань від громадян округу вирішуються в усній формі чи втелефонному режимі.     За звітний період на території Лазірківського старостинського округу  вчинено 48 нотаріальних дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб місцевого самоврядування, згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат».    Від так, мною посвідчено доручень 2, справжність підпису 5, заяв на отримання спадку 20, заява відмова від спадку 14, заповітів 7, про що скеровано відповідно 7 заяв до Полтавської філії ДП «Національні інформаційні системи»  для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій. Отримано 7 витягів про успішну їхню реєстрацію.                                        У приміщенні адміністративної будівлі Лазірківського старостинського округу забезпечено робочі місця для спеціалістів управління соцзахисту та пенсійного фонду, що в свою чергу надає можливість формувати пакети документів на отримання різних видів соціальних допомог, пільг та субсидій.    Також в старостаті працюють державні реєстратори від ЦНАП   по питаннях реєстрації об’єктів нерухомості. Організацією роботи в такому форматі  жителі Лазірок  задоволені, оскільки не потрібно їхати за межі округу.                                                                                                                                        Апаратом Лазірківського старостинського  округу  здійснюється зберігання, облік та ведення 17 погосподарських  книг як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей,  які збирають по кожному з розташованих на території громади сільському населеному пункті, і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень.    Видаються  довідки, характеристики, відповіді на листи від різних установ, закладів та організацій у межах наданих  повноважень:  видано 446  довідок,  46  заяв, що стосуються земельних питань, прийнято 776 заяв на оформлення допомоги ВПО, одиноким матерям, оформлення субсидій, допомога при народженні, пакунок малюка.   

     Протягом звітного періоду, відповідно до програми соціально–економічного та культурного розвитку, на території с. Лазірки проводились наступні заходи:  Виконано два ремонти (зварювальні роботи) водонапірної башти по вулиці Довжанська.    На даному обєкті проводились роботи по відновленню електрообладнання, що  регулює рівень води у башті, також за кошти кооперативу встановлено та налагоджено роботу  більш надійного електронного обладнання, що дало змогу безперервно та у потрібній кількості забезпечити водопостачання абонентам;                                                              

     Комісією з обстеження зелених насаджень оглянуто і підготовлено відповідні акти до виконавчого комітету та отримано дозволи на видалення кущів, аварійних та сухостійних дерев;      

     Виготовлено та встановлено металевий контейнер для сміття з кладовища по вулиці Довжанська, встановлено два менших контейнери по вулиці Шевченка та Заярська, комунальним підприємством виконувались роботи по впорядкуванню територій центрального і нового кладовища з залученням працівників культури та освіти;                                                                      

      Проводились роботи по заміні електроламп з поточним ремонтом діючих ліній вуличного освітлення  встановлено новий електронний пристрій керування вуличним освітленням на КТП-164 по вул. Центральна;                                     

  Спільно з КП «Лазірки. Добробут» у зимовий період проводилась розчистка проїжджих частин від снігового покриву, посипання соляно-піщаною сумішшю, налагоджено роботу з вивезення побутових відходів від помешкань жителів с. Лазірки та приватних закладів торгівлі.      Сталося 4 пожежі, мали місце штучні підпали лугових сухостоїв і  головного сміттєзвалища.  Дякую бригаді пожежників Новооржицької МПО та 21 ДПРЧ м. Гребінка за якісне виконання  їхніх прямих професійних обов’язків.   Як голова громадської організації особи з інвалідністю «Лазірки. Безмежність» хочу подякувати  учасникам організації за активну життєву позицію.    Представники від ГО  завжди приймають участь і захищають честь Лазірківського старостинського округу та Новооржицької територіальної громади в  спортивних, культурних і творчих  заходах.   Беруть активну  участь у  роботах з благоустрою села Лазірки.     Завдяки активістам та небайдужим громадянам нашого округу проведено поточний ямковий ремонт по вулицях Котляревського, Центральна,  частково Широка, Гагаріна та ділянка дороги від залізничного переїзду до траси «Київ -  Харків». Організовувався підвіз продуктів харчуваня, які готували працівники Лазірківського ЗДО «Ромашка» разом з ВПО та опорного закладу Лазірківська ЗОШ I-III ст. в с. Воронинці для потреб воїнів ЗСУ.

  Проводили і приймали участь в багатьох  благодійних спортивних, творчих   та культурних заходах.  Усі зібрані кошти йшли на різні потреби наших захисників;    Жителі старостинського округу беруть активну участь у громадських роботах з благоустрою та соціально-економічному житті села.   Проводиться впорядкування приватних господарств.   Підтримується порядок на прилеглих територіях біля магазинів, організацій, закладів, підприємств,  узбіччях під’їзних доріг, пам’ятних місць.   Хочу з гордістю сказати за жителів нашого старостинського округу, що ми починаємо розуміти: ніхто крім нас не зробить наше село привабливим для гостей та комфортним для нашого з вами проживання.    Щиро вдячний селищному голові, керівникам підрозділів та всім працівникам    Новооржицької селищної ради за розуміння та плідну співпрацю.   Слова вдячності керівникам фермерських господарств,  підприємств, організацій:  Мотричу Ю.М., Тараненку О.Г., Рябку О.І., Бибику В.П., Буту О.А., Каменському М.Г., Сергієнку А.Д.,  приватним підприємцям, небайдужим, совісним та відповідальним громадянам,  які докладають максимум зусиль для покращення  життя нашої громади.  Хочу, щоб ми усі поважали, цінували їхню працю та допомогу. Закликаю жителів громади не бути спостерігачами, а  активно долучатись до усіх  добрих  справ на користь та розвиток нашого гарного села Лазірки. 

 

     01.03.2023р.             З повагою староста  ______________  Прачук С.М.                                             

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь