Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

Сальмонельоз: як запобігти хворобі

Дата: 28.07.2022 08:42
Кількість переглядів: 248

 Фото без опису 

Сальмонельоз: як запобігти хворобі

Одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудниками якого є бактерії, що відносяться до роду Salmonella.

Патогенну паличку розповсюджують тварини, птиці та сама людина. Джерела зараження –  велика рогата худоба, домашні тварини та водоплавна птиця.

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, птиці, яєць, молока.

Симптоми захворювання:

  • діарея;

  • болі в животі;

  • нудота та/або блювота;

  • підвищення температури;

  • загальна слабкість;

  • головні болі.

Бактерії мають високу живучість і стійкі до зовнішніх факторів – багато видів прекрасно переносять висушування та навіть заморозку до -80°C або нижче (заморожування може, навпаки, продовжити їм життя). Кислоти, солі та копчення теж практично не впливають на життєдіяльність цих мікроорганізмів. Тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

У воді, особливо з низьким pH (більш кислій), сальмонела може жити до 2 місяців, на поверхнях предметів за кімнатної температури – до 3 місяців, у землі – півтора року; у молоці – близько місяця, в кефірі – 2 місяці, в м’ясі – 4 місяці, в яйцях – до 9 місяців, у сирі – рік. Смак і вигляд продуктів абсолютно не змінюється через те, що в них активно розмножуються сальмонели.

Щоб уберегтися від сальмонельозу, необхідно:

  • мити руки після кожного відвідування туалету, контакту з домашніми тваринами, роботи з сирим м’ясом і яйцями;

  • ретельно мити овочі перед їх вживанням;

  • вживати в їжу тільки пастеризоване або кип’ячене молоко;

  • відмовитися від вживання сирих яєць;

  • ретельно просмажувати м’ясо;

  • не купувати продукти тваринного походження в незнайомих місцях і на сумнівних ринках;

  • особливо уважно підходити до купівлі кондитерських виробів, до складу яких входять курячі яйця.

При появі найменших ознак захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Санітарно-ветеринарні заходи спрямовані на запобігання захворюванню серед сільськогосподарських тварин і птахів, забезпечення належного санітарного режиму на бойнях, м’ясопереробних та м’ясо-молочних підприємствах. Проводять вибірковий контроль кормів і кормових інгредієнтів; дезінфекційні та дератизаційні заходи на м’ясопереробних підприємствах, харчових і сировинних складах, холодильниках; вакцинацію сільськогосподарських тварин.

На об’єктах високого епідемічного ризику (харчові підприємства, водопровідні споруди, дитячі, оздоровчі  та лікувально-профілактичні заклади) повинен здійснюватись систематичний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, правил зберігання і транспортування харчових продуктів, технологією приготування їжі, її реалізацією, а також протиепідемічним режимом.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь