Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 08.07.2022 10:54
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

Наразі в Україні діє воєнний стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок у тяжкий час, збирають продукти харчування та готують їжу для цивільних і військових.

Щоб уникнути харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій, рекомендуємо дотримуватися простих порад:

  • залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами, та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежитю, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

  • особам, які контактують з харчовими продуктами, дотримуватися обов’язкової гігієни рук;

  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;

  • під час розфасування продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти і продумати їх ефективне та раціональне використання на місці;

  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. Під час огляду консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання й використання;

  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);

  • оцінити зовнішній вигляд, колір, запах та смак продуктів, що швидко псуються;

  • за можливості зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;

  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

УВАГА!

Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські й кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь