Новооржицька громада
Полтавська область, Лубенський район

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ.

Дата: 14.06.2022 14:02
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

СПОЖИВАННЯ РИБНИХ СТРАВ У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ.

Влітку збільшується попит на в’ялену, сушену та солону рибу. Однак саме ця категорія харчових продуктів може нести невидиму загрозу – захворювання на ботулізм.

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.Збудник ботулізму постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин).

Випадки ботулізму найчастіше пов’язані з вживанням в’яленої/сушеної риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів. Потенційно небезпечними також є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд виглядом, смаком і терміном придатності, можуть бути зараженими.

За 5 місяців поточного року в Україні зафіксували 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, двоє хворих померло. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням

консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною

в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;

  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі наступного дня перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи потушкувати;

  • сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, двоїння в очах, поступова втрата зору, світлобоязнь) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

Лубенське районне управління ГУ ДПСС в Полтавській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь