Обережно!!! Грип птиці.
Обережно!!! Грип птиці.
У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються.
Особливе місце грип займає як патоген небезпечний для здоров’я людини, здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками.
Передача вірусу пташиного грипу до людини, часто з летальними наслідком, викликає загальне занепокоєння. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопатогенного «пташиного грипу», та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. Упродовж 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіло 134 людини, 66 з них померли.
Більшість випадків захворювання людей було зафіксовано в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. На сьогодні випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини виявлено не було.
Небезпечний сценарій пташиного грипу обумовлений масштабною циркуляцією H5N1. Внаслідок генетичної рекомбінації в організмі людини чи свині може з’явитися новий гібридний вірус із вмістом пташиного геному та геному ссавців. Якщо у такому генетично мутованому вірусі буде міститися пташиний геном, який відповідатиме за летальність, та геном людини, який відповідатиме за поширення, – це може призвести до катастрофічних наслідків.
Вірус пташиного грипу, який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
-
Високопатогенний грип птиці, класична чума птиці, європейська чума птиці) – інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
-
Низькопатогенний грип птиці.
Високопатогенний грип птиці:
-
може викликати у птахів 100 %-у смертність;
-
викликається підтипами Н5 і Н7;
-
відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.
Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1-3 год., при 600С за 10-30 хв., при 700С за 2-5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2-3 років.
Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10-30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50-55 год, температура 55-60 0С – 30-50 хв, а 65-70 0С – за 5-2 хв.
РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця. Вірус пташиного грипу птиці було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.
ДЖЕРЕЛО вірусу патогенного грипу птиці – хвора та перехворіла птиця.
ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.
ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.
ЗАРАЖЕННЯ –повітряно-крапельно, аліментарно, трансоваріально.
ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ:
-
тара;
-
корми;
-
інкубаційні яйця;
-
тушки;
-
пір’я;
-
обслуговуючий персонал;
-
комахи;
-
пухоїди;
-
дикі птахи;
-
гризуни.
НЕОБХІДНО ЗНАТИ, ЩО:
? при збільшенні контакту інфікованої перелітної, синантропної та домашньої птиці відбувається перезараження;
? збільшується кількість птахів, які задіяні в інфекційному процесі;
? підвищується загальна концентрація вірусу;
? збільшується кількість мутацій вірусу;
? підвищується патогенність вірусу;
? в геометричній прогресії збільшується кількість вірусу, який виділяється у зовнішнє середовище;
? збільшується ризик виникнення нових інфекційних вогнищ.
Інфекція (H5N1) чи штамами, які містять гемаглютинін H5 або Н7, характеризується:
– тяжким перебігом та масовою загибеллю птиці;
– ураженням органів дихання і травлення;
– ознаками катарального кон’юнктивіту, риніту, синуситу, трахеїту, пневмонії, катарально-геморагічного ентериту, нефриту, крововиливами в різних органах.
Клінічні ознаки залежать від:
-
патогенності вірусу;
-
виду птиці.
ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ:
-
депресія;
-
зниження апетиту;
-
зниження яйценосності;
-
нервові прояви;
-
ціаноз гребеня, сережок;
-
кашель;
-
чхання;
-
пронос;
-
раптова загибель.
При розтині тушок хворої птиці виявляють наступні ознаки: під шкірою в ділянці голови, шиї та кишечника жовто-червоні студенисті набряки, усі внутрішні органи та м’язи ніби забризкані кров’ю.
Лікування не розроблене та недоцільне.
Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини.
Єдиний метод боротьби з вірусом патогенного грипу птиці при його виникненні, базується на забої інфікованої птиці та птиці суміжних птахогосподарств з метою створення буферної зони для запобігання подальшого розповсюдження вірусу.
З метою охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011р. № 547 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 8.11.2011 р. за №1277/20015, забезпечувати виконання наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України № 148 від 30.11.2007 р. «Про недопущення виникнення високопатогенного грипу птиці».
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ:
-
Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
-
Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
-
Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
-
Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
-
Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
-
Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
-
Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
-
При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
-
На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
-
Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
-
Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.
– необхідно вести профілактику і боротьбу з людським грипом. З метою профілактики грипу людини в період епідемії слід уникати перебування в місцях масового скупчення людей, вживати заходів для підвищення захисних сил організму. З цією метою в аптеках можна придбати один з імуностимулюючих препаратів. Люди з ознаками грипоподібних захворювань повинні якомога менше контактувати зі здоровими людьми, не допускати поширення мокротиння при чханні і кашлі, слід використовувати марлеві пов’язки і носові хустинки. При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до лікаря і вчасно розпочати лікування.
Оржицька районна державна лікарня ветеринарної медицини