Ротавірусна інфекція та її профілактика
Ротавірусна інфекція – поширене висококонтагінозне інфекційне гостре кишкове захворювання. Це захворювання відоме під назвами шлунковий чи кишковий грип, ротавірусний гастроентерит, ротавірус. За результатами спостережень можна сказати, що ротавірус частіше виникає в холодну пору року, а також може носити епідемічний характер. За статистикою найбільшу кількість хворих реєструють в період від листопада до квітня. На ротавірусний гастроентерит хворіють люди всіх вікових груп, але переважно діти перших років життя і люди літнього віку. Вірус відрізняється високою контагіозністю, широко поширюється в замкнутих просторах дитячих колективів. Дуже часто, якщо в групі дитячого закладу занедужала одна дитина, то протягом тижня будуть інфіковані практично всі.
Інкубаційний період ротавірусної інфекції триває від 15 годин до 3 діб, але частіше не перевищує 48 годин. Захворювання розпочинається гостро : перші симптоми – це болі у животі ( гострі, переймоподібні), блювота ( до 3 - 4 разів на добу), нездужання, підвищення температури (до 38градусів і вище). До описаних симптомів дуже швидко приєднується рясний водянистий пронос з різким запахом, без домішок слизу і крові. Часто спостерігаються симптоми гострого респіраторного захворювання ( з'являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні), які можуть спостерігатися як до розвитку кишкового синдрому, так і одночасно та після його розвитку.
Ротавірусна інфекція відноситься до числа захворювань, коли достовірний діагноз неможливий без лабораторного підтвердження у зв'язку з поліетіологічністю гострих кишкових захворювань та поліморфізмом і одноразовою схожістю їх клінічних проявів. Епідемічний процес інфекції обумовлюється кишковою локалізацією вірусу, тому провідним механізмом передачі збудника є фекально – оральний, що реалізується в побутових і виробничих умовах через воду, харчові продукти, різні предмети побуту, посуд, технологічне обладнання, інвентар, забруднені руки тощо.
Джерелом ротавірусу є людина. Передача відбувається під час прямого контакту , вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забрудненими
( іграшки, підлоги, меблі, тощо). Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї, та до десяти днів після зникнення симптомів захворювання . Ротавіруси характеризуються стійкістю у різних об'єктах навколишнього середовища та резистентністю до багатьох хімічних та фізичних чинників. Відомо, що у фекаліях вони зберігаються від кількох тижнів до 7 місяців. Вірус втрачає інфекційну активність під час кип'ятіння протягом 30 хв.
Одна з головних причин збільшення захворюваності цією інфекцією є забрудненість ротавірусами води відкритих водойм, річок, а отже і водопровідної питної води. Профілактика хвороби полягає у забезпеченні населення якісною питною водою і проведення санітарно гігієнічних заходів. У побуті - це кип'ятіння води для пиття і дотримання особистої гігієни з обовязковим миттям рук після відвідування туалету, перед приготуванням їжі, після повернення з вулиці. Фрукти після миття під водопровідною водою бажано ошпарити окропом. Тим більше необхідно це робити з дитячими сосками, пляшечками, іграшками. Підвищення захворюваності вірусної діареї відбувається взимку, тому у цей період року потрібно дбайливо ставитися до її профілактики у сім'ях з маленькими дітьми - використовувати кип'ячену воду не тільки для пиття, але і для миття посуду, і купання немовлят. З огляду на те, що в даний час ротавірусна інфекція є основним фактором виникнення гострих кишкових розладів у дітей раннього віку, не останнє місце у профілактиці відводиться грудному вигодовуванню немовлят.
Профілактика ротавірусної інфекції така як і при кишкових захворюваннях :
- не споживайте сиру їжу , немиті фрукти й овочі;
- ретельно мийте руки з милом після туалету, вулиці;
- піддавайте їжу кулінарній обробці;
- ізолюйте хворих на гостру діарею, обробляйте всі оточуючі хворим предмети дезінфектантами;
- в харчоблоках, шкіл і дитячих садків потрібна обов'язкова термічна обробка молока, води та інших продуктів.
Якщо ротавірус вже виявлений, то люди які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забруднені іграшки та поверхні мити з милом, а обробка 70 % розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає подальшу його передачу.
Будьте пильними, бережіть своє здоров'я та здоров'я ваших дітей !
Оржицьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.